Bakla 2024

Žreb slovenskim odbojkarjem določil Francoze, Kanadčane in Srbe

Žreb slovenskim odbojkarjem določil Francoze, Kanadčane in Srbe
Moška slovenska odbojkarska reprezentanca je v Stožicah pred domačimi navijači potrdila nastop na olimpijskih igrah. Gre za prvi nastop odbojkarske ekipe na največjem večpanožnem tekmovanju na svetu, ekipa pa v francosko prestolnico potuje z izjemno popotnico desetih zmag v Ligi narodov in prvim mestom na lestvici.

Na žrebu v poljskem Lodžu so postali znani tudi nasprotniki slovenske moške odbojkarske reprezentance v Parizu. V prvem delu tekmovanja se bodo naši igralci pomerili z ekipami Francije, Kanade in Srbije. Slovenija se je z vsemi tremi reprezentancami pomerila v letošnji ligi narodov in jih premagala. Od Francozov je bila boljša s 3:1 v nizih, medtem ko je kanadsko in srbsko ekipo odpravila z rezultatom 3:2.

"Mislim, da je skupina zelo močna. Če bomo hoteli na olimpijskih igrah doseči odmeven rezultat, bomo morali zelo dobro odigrati vsako tekmo v skupini, da si bomo nato zagotovili lažjega nasprotnika v nadaljevanju. Vsekakor pa menim, da gre za enega najmočnejših turnirjev v zadnjem obdobju," je po žrebu dejal sprejemalec Klemen Čebulj.

Podobnega mnenja je bil tudi selektor Georghe Cretu. "Vse ekipe so zelo dobre in gojijo precej različen stil odbojke. Njihove značilnosti so kompaktnost, tehnična natančnost in tudi fizična moč. V vsaki skupini so ekipe med sabo enakovredne. Šli bomo tekmo po tekmo. Če sem povsem iskren, v tem obdobju nisem nikoli razmišljal o nasprotnikih, temveč predvsem o tem, kako bom svojo ekipo pripravil na tako veliko tekmovanje," je o razpletu žreba dejal selektor odbojkarske izbrane vrste.

Olimpijske igre se začenjajo 26. julija, nastope odbojkarjev bomo lahko spremljali od 27. julija do 11. avgusta. Točen urnik tekem bo znan v kratkem.

V prvem delu tekmovanja se bodo reprezentance znotraj posamezne skupine najprej srečale vsaka z vsako, končni izkupiček pa jih bo razvrstil na lestvico, na kateri bodo razvrščene po sedmih kriterijih, med katerimi so osvojeno mesto v skupini, število zmag, število osvojenih točk, razmerje osvojenih in izgubljenih nizov, razmerje osvojenih in izgubljenih točk, medsebojni obračun in mesto na svetovni lestvici. V skupini A bodo tako poleg Slovenije nastopile reprezentance države gostiteljice Francije, Kanade in Srbije, v skupini B bodo zaigrale ekipe Poljske, Italije, Brazilije in Egipta, medtem ko bodo v skupini C nastopile ekipe Japonske, Združenih držav Amerike, Argentine in Nemčije.

V četrtfinale se bo uvrstilo osem ekip, in sicer vse tri prvo- in drugo-uvrščene reprezentance iz posameznih skupin ter še dve najboljši tretjeuvrščeni reprezentanci.

Danes se v Lodžu začenja turnir, kjer se bo pomerilo osem najboljših ekip v Ligi narodov. Slovenijo prva tekma čaka v petek, ko se bo ob 20. uri pomerila z izbrano vrsto Argentine.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji