Bakla 2024

Športniki se pri združevanju svoje športne kariere z izobraževanjem ali delom pogosto srečujejo z določenimi izzivi. Doseganje visoke ravni športne uspešnosti od športnika zahteva intenziven trening in sodelovanje na tekmovanjih doma in v tujini, kar je težko uskladiti z izzivi in omejitvami izobraževalnega sistema in trga dela. V izogib položaju, v katerem so se športniki prisiljeni odločati med izobraževanjem in športom ali delom in športom, so poleg njihove visoke motiviranosti, predanosti, vzdržljivosti in odgovornosti potrebne tudi posebne ureditve za dvojno kariero športnikov. Te bi morale podpirati športno kariero športnikov, varovati njihov položaj in omogočati njihovo izobraževanje ali delo oziroma lažji prehod na novo poklicno pot po končani športni karieri.

Kaj je dvojna kariera?

  • Razvoj vseživljenjske odličnosti posameznega športnika, skozi njegove cilje na športnem področju, pri izobraževanju in kasnejši vključitvi na trg delovne sile.
  • Zajema strokovno načrtovanje in organizacijo optimalnih osnovnih pogojev za dvojno kariero vrhunskih športnikov.
  • Posredovanje med vsemi pomembnimi deležniki na področju dvojne kariere, predvsem pa na področjih vrhunskega športa, izobraževanja in ekonomije.
  • Vzpostavitev komunikacije, informiranje in podajanje informacij športnikom. Posebno pozornost je potrebno nameniti posebnim ciljnim skupinam (prejemniki olimpijskih medalj, medalj svetovnih in evropskih prvenstev), vendar hkrati vzpostaviti enakovredne pogoje in možnosti za vse vrhunske.


 


 


Praktični nasveti za lažje upravljanje dvojne kariere

V sklopu Erasmus+ projekta OCDC - »Olympic Committees for Dual Careers« sta nastali spletni platformi za mlajše in starejše športnike, ki si želijo pridobiti uporabne informacije o uspešnem upravljanju obvetnosti dvojne kariere pri športnikih. Glavni namenjen projekta je spodbujanje dvojne kariere med vrhunskimi športniki ter ozaveščanje o pomenu in priložnostih, ki jih ponuja dvojna kariera.
 

Povezavi do spletne platforme:Smernice dvojne kariere športnikov

V sklopu mednarodnega projekta DC4AC, katerega namen je spodbujati dvojno kariero športnikov v Evropi (možnosti izobraževanja, zaposlitve in finančnih spodbud), je bil izdan prevod EU smernic za dvojno kariero športnikov. Pri prevodu je sodeloval tudi Olimpijski komite Slovenije.

Smernice EU za dvojno kariero športnikov v slovenskem jeziku si lahko ogledate tukaj.

Več informacij

Za vsa vaša vprašanja na temo dvojne kariere športnikov se lahko obrnete na vodjo Kariernega centra na OKS-ZŠZ:

Lena Gabršček
T: 051 365 094
M: lena.gabrscek@olympic.si

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji