Olimpionik Miroslav Cerar in njegov obisk Japonske

Olimpionik Miroslav Cerar in njegov obisk Japonske
Na povabilo Japonske vlade in org. komiteja OI Tokio 2020 je bil na obisku v japonski prestolnici Miroslav Cerar. Oktobra 2019 so namreč obeležili 55. obletnico olimpijskih iger na katerih je osvojil zlato kolajno na konju z ročaji in bronasto na drogu. Ob tej priložnosti so svečano odprli nov nogometni trening center in simpozij v Fukushimi, ki jo je leta 2011 povsem uničil cunami.
Pri obnovi skoraj v celoti porušene Fukushime je sodelovala tudi Slovenija. " To je bil eden od razlogov zakaj so me japonski prijatelji povabili v Tokio. Poleg mene se je svečanosti na Japonskem udeležil tudi dobitnik zlate kolajne v plavanju na 1500, Avstralec  Roberta Windle," je uvodoma poudaril Miroslav Cerar. Veliko se je dogajalo v minulih dneh in organizatorji so pripravili morda celo nekoliko preveč natrpan program. poleg že omenjenega novega trening centra in simpozija v Fukushimi, na katerem je slovenski olimpionik aktivno sodeloval, je bil deležen tudi številnih sprejemov. Posebno presenečenje je Cerar doživel, ko so mu gostitelji  pokazali originalnega konja z ročaji, tistega, na katerem je leta 1964 osvojil zlato olimpijsko kolajno. Zelo čustveno je bilo srečanjez gimnastom Shuji Tsurumijem, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil ekipno zlato kolajno in srebrno na konju z ročaji. Še enega prijatelja je Miroslaav Cerar srečal, po 50 letih - japonskega gimnasta, dobitnika zlate kolajne na krogih leta 1964 v Tokiu Takujija Hayato. V naslednjih dneh je gost iz Slovenije v spremstvu slovenske veleposlanice v Tokiu dr. Ane Petrič Polakove in visokih japonskih politikov obiskal olimpijski muzej in tovarno avtomobilov Toyota v Nagoyi.

V vseh pogovorih z gostitelji je Miroslav Cerar izražal veliko naklonjenost japonski ter prijateljstvu med državama, organizatorjem naslednjih OI 2020 pa vlival pogum z zaupanjem v njihovo odlično delo in priprave. Vselej je poudaril , da ga na Japonsko in njene prebivalce vežejo izredno lepi spomini ter da ima z njimi posebno vez. Med obujanjem spominov na olimpijske igre 1964 je dejal, da se mu je v spomin vtisnila izredna organizacija iger, objektivna in poštena publika, ki je navijala za vse tekmovalce in na splošno izredno prijazni in nesebični ljudje.

 

Glavni sponzorji

Veliki sponzorji

Sponzorji