Usposabljanje SD1

Olimpionik Miroslav Cerar in njegov obisk Japonske

Olimpionik Miroslav Cerar in njegov obisk Japonske
Na povabilo Japonske vlade in org. komiteja OI Tokio 2020 je bil na obisku v japonski prestolnici Miroslav Cerar. Oktobra 2019 so namreč obeležili 55. obletnico olimpijskih iger na katerih je osvojil zlato kolajno na konju z ročaji in bronasto na drogu. Ob tej priložnosti so svečano odprli nov nogometni trening center in simpozij v Fukushimi, ki jo je leta 2011 povsem uničil cunami.
Pri obnovi skoraj v celoti porušene Fukushime je sodelovala tudi Slovenija. " To je bil eden od razlogov zakaj so me japonski prijatelji povabili v Tokio. Poleg mene se je svečanosti na Japonskem udeležil tudi dobitnik zlate kolajne v plavanju na 1500, Avstralec  Roberta Windle," je uvodoma poudaril Miroslav Cerar. Veliko se je dogajalo v minulih dneh in organizatorji so pripravili morda celo nekoliko preveč natrpan program. poleg že omenjenega novega trening centra in simpozija v Fukushimi, na katerem je slovenski olimpionik aktivno sodeloval, je bil deležen tudi številnih sprejemov. Posebno presenečenje je Cerar doživel, ko so mu gostitelji  pokazali originalnega konja z ročaji, tistega, na katerem je leta 1964 osvojil zlato olimpijsko kolajno. Zelo čustveno je bilo srečanjez gimnastom Shuji Tsurumijem, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil ekipno zlato kolajno in srebrno na konju z ročaji. Še enega prijatelja je Miroslaav Cerar srečal, po 50 letih - japonskega gimnasta, dobitnika zlate kolajne na krogih leta 1964 v Tokiu Takujija Hayato. V naslednjih dneh je gost iz Slovenije v spremstvu slovenske veleposlanice v Tokiu dr. Ane Petrič Polakove in visokih japonskih politikov obiskal olimpijski muzej in tovarno avtomobilov Toyota v Nagoyi.

V vseh pogovorih z gostitelji je Miroslav Cerar izražal veliko naklonjenost japonski ter prijateljstvu med državama, organizatorjem naslednjih OI 2020 pa vlival pogum z zaupanjem v njihovo odlično delo in priprave. Vselej je poudaril , da ga na Japonsko in njene prebivalce vežejo izredno lepi spomini ter da ima z njimi posebno vez. Med obujanjem spominov na olimpijske igre 1964 je dejal, da se mu je v spomin vtisnila izredna organizacija iger, objektivna in poštena publika, ki je navijala za vse tekmovalce in na splošno izredno prijazni in nesebični ljudje.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji