Sedež OKS je obiskal predsednik Mednarodne plavalne zveze Husain Al-Musallam

Sedež OKS je obiskal predsednik Mednarodne plavalne zveze Husain Al-Musallam
Danes popoldne so se na spoznavnem obisku na sedežu krovne športne organizacije v Ljubljani sestali glavni možje svetovnega plavanja. Predsednik Mednarodne plavalne zveze ter predsednik Evropske plavalne zveze sta v družbi visokih gostov in olimpijca Anthony-ja Ervina spoznala podpredsednika OKS Tomaža Barado.
Obisk visokih gostov je bil posledica praznovanja 100-letnice delovanja Slovenske plavalne zveze ter skupna obeležitev tega lepega mejnika. S strani Mednarodne plavalne zveze (FINA) z njenim predsednikom na čelu, ki je hkrati generalni sekretar Kuvajtskega olimpijskega komiteja, Husaina Al Mussalama, so sedež OKS obiskali tudi trije člani FIN-e, med katerimi zagotovo najbolj izstopa dobitnik štirih olimpijskih kolajn Anthony Ervin. Med gosti sta bila tudi predsednik in podpredsednik Evropske plavalne zveze (LEN) Antonio Silva in Josip Varvodič.

FINA sicer napoveduje reforme, ki bodo "znatno posodobile mednarodno plavalno zvezo". Med novimi novostmi je enota za integriteto v vodnih športih, ki naj bi bila neodvisna od FIN-e, namenjena zaščiti  »vodne skupnosti« pred etičnimi in diskriminatornimi kršitvami, dogovarjanju tekmovanj in vsemi oblikami nadlegovanja. V statut naj bi tako umestili etični kodeks FINA.

Na izrednem kongresu FINA, ki je bil organiziran ob 15. Svetovnem prvenstvu v plavanju na 25 m v Abu Dabiju, so bile potrjene mnoge ključne reforme, ki bodo znatno posodobile zvezo in pomagale bolje služiti vodnim športnikom. Izredni kongres FINA je izglasoval odobritev priporočil, ki jih je odbor za reforme predlagal vključno z ustanovitvijo neodvisne enote za integriteto vodnih športov. »Uvedba enote za integriteto v vodnih dejavnostih je v središču vseh reform. Kongres je potrdil tudi spremembe statuta, pravilnik o zaščiti pred nadlegovanjem in zlorabami ter etični kodeks. Sprejete spremembe Pravil FINA o zaščiti pred nadlegovanjem in zlorabami so začele veljati takoj, spremembe Etičnega kodeksa pa bodo v veljavo stopile 1. junija 2022 po zaključenem kongresu v Budimpešti. 

Na pot podobnih reform je stopila tudi Evropska plavalna zveza, ki je na izrednem kongresu, letos januarja, izvolila novega predsednika Antonia Jose Silva. Tudi LEN-a je skupaj z zvezami stopila na pot reform predvsem v večjo transparentnost delovanja in sodelovanja z nacionalnimi zvezami. Poleg že delujočih komitejev so ustanovili tudi novo komisijo, s ciljem razvoja metod učenja plavanja in preprečevanja prezgodnjega prenehanja plavanja, ki ji bo predsedoval predsednik PZS dr. Boro Štrumbelj.

Visoke goste so na sedežu OKS sprejeli podpredsednik Tomaž Barada, namestnik generalnega sekretarja Matic Švab ter direktor za vrhunski šport mag. Borut Kolarič.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji