Usposabljanje SD1

Po moškem smuku in ženskem veleslalomu veter odpihnil tudi ženski slalomin biatlon

Po moškem smuku in ženskem veleslalomu veter odpihnil tudi ženski slalomin biatlon
Močan veter še vedno povzroča velike preglavice v Pjongčangu Zaradi vetra so danes odpovedali slalom alpskih smučark. Odpadli slalom bodo skušali izpeljati v petek. V četrtek ostajata na sporedu moški smuk in ženski veleslalom. Odpadla je tudi tekma žensk v biatlonu na 15 km.
Po krajšem zatišju se je veter znova okrepil nad prizoriščih v alpskem smučanju nad Jeongseonom, kjer so na sporedu hitre discipline, in Yongpyongom, kjer so na sporedu olimpijske tehnične discipline alpskega smučanja. Na start tekmovalnih preizkušenj na obeh prizoriščih tekmovalke in tekmovalce prepeljeta gondoli, ki se samodejno zaustavita ob prevelikem nihanju zaradi vetra. Najprej so za eno uro prestavili začetek današnje slalomske preizkušnje za alpske smučarke, nato še za pol ure, vendar pa veter ni izgubil svoje moči. Zaradi varnosti se je nato tekmovalna žirija odločila za odpoved preizkušnje ter prestavitev na petek.

Nova odpoved pomeni nove skrbi in dodatne težave za prireditelje olimpijskih iger, kako navkljub slabim vremenskim okoliščinam spraviti pod streho vsa tekmovanja alpskih smučarjev in smučark. Tako v četrtek kot v petek se obeta natrpan smučarski spored. Če bo veter še naprej nagajal prirediteljem olimpijskih iger, bi lahko organizatorji izgubili nadzor nad olimpijskim programom.

Prireditelji olimpijskih iger v Pjongčangu so za danes predvideno žensko posamično 15-kilometrsko tekmo v biatlonu zaradi premočnega vetra prestavili na četrtek. Tega dne je predviden kar dvojni program, saj se bodo dekleta na tekmo podala ob 9.15, moške pa čaka 20-kilometrska tekma ob 12.30. "Odločitev je pravilna. Veter je tako močan in spremenljiv, da pogoji niso regularni. Za jutri je vremenska napoved bolj ugodna, zato je prav, da so tekmo prestavili," je novico za komentiral prvi operativec slovenskega biatlona Janez Ožbolt in pristavil, da je vesel, ker so se temperature v Južni Koreji dvignile blizu ledišča. Višje temperature namreč precej bolj ustrezajo tudi prvemu slovenskemu adutu za visoke uvrstitve Jakovu Faku.

Sta pa danes, kljub vetru, nastopila slovenska nordijska kombinatorca Vid Vrhovnik in Marjan Jelenko. Na olimpijske igre sta odpotovala z dobro popotnico. Vrhovnik je v Pjongčang prišel kot mladinski svetovni prvak, Jelenko, nekdanji mladinski svetovni prvak, pa je prav na zadnji tekmi dosegel svoj najboljši rezultat in pokazal dvig forme.

Njuna želja na olimpijskih igrah je bila uvrstitev okoli 20. mesta, na prvi od dveh tekem se ji je približal le Vrhovnik, ki je zasedel 28. mesto, potem ko je bil po skoku 27. "Za boljšo uvrstitev mi je zmanjkalo nekaj sreče pri vetrovnih razmerah, čeprav sem imel še dobre glede na Marjana. Po skoku, s katerim seveda nisem bil zadovoljen, sem pogledal startno listo in videl, da so kiksali nekateri boljši tekači. Rekel sem si, da bo zelo v redu, če bom ostal med najboljših 30, a sem se v teku nato zelo dobro počutil, imel odlične smuči, tako da sem začel razmišljati, da bi lahko celo kakšno mesto pridobil, še posebej, ker mi je šlo na roke dejstvo, da sem tekel v veliki skupini. A žal na koncu nisem imel najboljšega položaja in v skupini sem ostal v ozadju. A 28. mesto zame sploh ni slab rezultat, tako da sem načeloma zelo zadovoljen," je po tekmi dejal Vrhovnik.

Za Jelenka so to druge olimpijske igre, zaenkrat so njegovi občutki slabši, kot so bili v Sočiju. Zaradi mraza in pa tudi tokratnega rezultata. "Na zadnji tekmi sem bil med desetimi najboljšimi skakalci, tudi v teku sem popravil formo. Zato sem pričakoval, da se bom tu uvrstil okoli 20. mesta, a se mi ni izšlo. Ni bilo sreče, očitno sem bil premalo hraber, ker pravijo, da sreča spremlja hrabre. Na žalost bo šla ta moja prva olimpijska tekma hitro v pozabo. Ne bi rekel, da je bila tekma neregularna. Če pogledamo tekmi v skokih, moško in žensko, če pogledamo naše rezultate, lahko ugotovimo, da so bili kljub spremenljivim vetrovnim razmeram pri vrhu najboljši. Je pa res, da se napake v takih pogojih prej in močneje kaznujejo. In jaz sem napako naredil, s tem pa je bilo tudi konec mojih upov,"  je izjavil Marjan Jelenko.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji