Olimpijske igre in boks

Olimpijske igre in boks
Boksu še vedno grozi črtanje z olimpijskih iger. Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je na zasedanju v Lozani sklenil, da ostaja njegovo stališče do olimpijske usode boksa nespremenjeno in bo o tem, če bo ta šport na programu olimpijskih iger v Tokiu leta 2020, ponovno odločal konec novembra letos.
Mednarodna amaterska boksarska zveza (AIBA) tako še vedno ne dobiva predvidenih denarnih sredstev MOK-a, ki je nakazila ustavil pred dobrega pol leta. Predsednik MOK-a Thomas Bach je že pred letošnjimi zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu opozoril, da lahko boks zaradi slabega vodenja, neurejenih financ in korupcije izgubi status olimpijskega športa.

AIBA je sicer konec aprila IO MOK-a poslala poročilo o svojem delu in načrtovanih aktivnostih. To je februarja letos zahteval MOK. Ocenil je, da AIBA nima jasnih internih pravil odločanja, vprašljivo je bilo imenovanje novega predsednika, prav tako pa obstaja veliko spornih vprašanj o financah, sojenju, kar se je pokazalo tudi na prejšnjih OI v Riu de Janeiru, ter protidopinškem sistemu. Etična komisija MOK-a je pozimi že začela s preiskavo.

Prejšnji predsednik AIBA Wu Ching-Kuo iz Tajvana je odstopil novembra lani, ker naj bi prejel okrog 30 milijonov evrov, konec letošnjega januarja  pa je bil za začasnega predsednika Mednarodne amaterske boksarske zveze izvoljen Uzbekistanec Gafur Račimov.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji