Bakla 2024

Na ruševinah antične Olimpije bo danes zagorel olimpijski ogenj

Na ruševinah antične Olimpije bo danes zagorel olimpijski ogenj
Danes bodo na ruševinah antične Olimpije v Grčiji prižgali olimpijski ogenj. Na 101. dan pred otvoritveno slovesnostjo na Seni bo simbol olimpijskih iger začel svojo dolgo pot do prizorišča 33. poletnih olimpijskih iger.

Olimpijski ogenj bo zagorel v posebnem obredu na ruševinah Herinega templja, kjer bodo igralke v vlogah starodavnih svečenic s pomočjo posebnih zrcal prižgale ogenj na kraju, kjer so se pred 2.800 leti rodile olimpijske igre. Slovesnost bo spremljalo 600 visokih gostov, med njimi bosta tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in grška predsednica Katerina Sakelaropulu. Na prižigu bakle sicer ne bo ukrepov, ki so bili stalnica poletnih iger v Tokiu in zimskih iger v Pekingu, a kljub temu organizatorji obljubljajo stroge varnostne ukrepe. Ogled prižiga bakle bo dovoljen le akreditiranim gostom. 

Čast prvega nosilca bakle bo pripadla grškemu olimpijskemu prvaku v veslanju Stefanosu Ntuskosu (zlata olimpijska kolajna v Tokiu 2020), prva francoska nosilka pa naj bi bila po namigovanju francoskih medijev upokojena plavalka Laure Manaudou (trikratna reprezentantka na olimpijskih igrah, dobitnica zlate olimpijske kolajne v Atenah 2004 v plavanju na 400m v prostem slogu). Olimpijski ogenj bo najprej 11 dni potoval po Grčiji, kjer ga bo na skoraj 5.000 kilometrih nosilo okoli 600 nosilcev in nosilk. 

26. aprila bo na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe, na marmornem stadionu Panathinaiko v Atenah, zaključil svojo pot po Grčiji. V zibelka modernih olimpijskih iger ga bodo prevzeli francoski organizatorji pariških iger in ga ponesli proti mestu, kjer se bodo igre z otvoritveno slovesnostjo uradno začele. 

Pot proti Franciji bo začel na krovu zadnje še plovne trijambornice Belem iz konca 19. stoletja. Nekoč so te ladje opravljale trgovske poti v Brazilijo, Gvajano in Zahodno Indijo, plule pa so skoraj še dve desetletji po zaključku iger 1896. Tokrat bo zadnja preživela trijamborna ladja z jeklenim trupom v Marseille pripeljala olimpijski ogenj 8. maja 2024. 

Na svoji skoraj 12.000 kilometrov dolgi poti po celinski Franciji ter čezmorskih francoskih ozemljih v Karibih, Indijskem oceanu in Tihem oceanu bo olimpijski ogenj potoval skozi 400 mest in obiskal številne turistične znamenitosti. Osrednji del otvoritvene slovesnosti pariških olimpijskih iger bo 26. julija na reki Seni - postavljen bo nov mejnik v olimpijski zgodovini, saj se se bo prvič zgodilo, da otvoritvena slovesnost ne bo omejena z osrednjim stadionom. 

Olimpijski ogenj sicer skozi celotne igre gori od tekmovanja leta 1936 v Berlinu, ko so tam obudili tradicijo iz antičnih časov.

Na uradni spletni strani iger je možen ogled posnetka v živo.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji