Usposabljanje SD1

Slavnostna otvoritev OFEM Vuokatti 2022 in prvi dan tekmovanj

Slavnostna otvoritev OFEM Vuokatti 2022 in prvi dan tekmovanj
Otvoritvena slovesnost zimskega Olimpijskega festivala evropske mladine je osvetlila osupljivo mesto Vuokatti, kjer so se evropske zvezde prihodnosti zbrale na čarobnem prazniku zimskega športa. Evropska olimpijska družina je na Finskem združena s skupno ambicijo, da bi olimpijske vrednote širili med naslednjo generacijo in se veselili raznolikosti celine.
Prvi dogodek iger je bil v areni Vuokatti, ki je glavna vas, kjer bivajo mladi športniki ter dom večine tekmovanj. Uradni začetek dogodka je postregel z vrsto zabavnih glasbenih in plesnih predstav, ki odražajo mladostno razposajenost, zaradi katere je OFEM tako edinstven. Letošnji OFEM je že 15. po vrsti in prvič v zgodovini dogodka naj bi organizatorji dosegli enakost spolov med udeleženci. Vključitev dekliškega hokeja na ledu in nordijske kombinacije zagotavljata ravnovesje med spoloma med skoraj 1000 udeleženci, kar pomeni velik korak v ambiciji EOC, da spodbuja enake možnosti na vseh področjih.

Med svojim nagovorom je predsednik EOC Spyros Capralos dejal: ''Ko se danes srečamo tukaj, imamo v mislih uničujočo vojno v Ukrajini. Z globoko iskrenostjo pravim, da so naše misli z vsakim posameznikom, ki ga je prizadela ta kriza. Nujno molimo za mir. Trdno stojimo z Ukrajino in v čast nam je, da je tu z nami reprezentanca 26 ukrajinskih športnikov. Podpora evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev, ki je to omogočila, je izjemno cenjena, zlasti podpora finskega olimpijskega komiteja.''

O pomenu organizacije OFEM-a za prihodnje generacije evropskih športnikov pa je Capralos še dodal: ''OFEM je namenjen združevanju mladih Evrope v miroljubnem tekmovanju, ki sprejema olimpijske vrednote prijateljstva, spoštovanja in odličnosti. Športniki bodo prvič okusili olimpijsko izkušnjo, vključno s skupnim življenjem v vasi za športnike ter doživeli interakcijo z našimi mladimi ambasadorji. Rad bi se zahvalil vsem, ki so omogočili organizacijo letošnjega zimskega OFEM-a!”

Danes so na sporedu že prva tekmovanja in pred slovensko ekipo prvi boji za odličja. Led bo dobesedno ''prebil'' mladi hitrostni drsalec Tibor Komerički, sledili mu bodo tekači na smučeh, ki jih čaka prva preizkušnja.

Mladi reprezentanci Slovenije in njihovim prigodam lahko sledite na vseh kanalih OKS. Oglejte si jih tukaj.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji