Tina Trstenjak, Peter Prevc in hokejisti so najboljši športniki leta 2016

Tina Trstenjak, Peter Prevc in hokejisti so najboljši športniki leta 2016
Najboljša športnika Slovenije v letu 2016 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije sta zlata olimpijka, judoistka Tina Trstenjak, ter četrtič zaporedoma smučarski skakalec Peter Prevc. Najboljša ekipa leta pa je hokejska reprezentanca Slovenije.
Trstenjakova je na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu nagrado prejela prvič, Prevc četrtič, hokejska reprezentanca pa petič.

Trstenjakova je na olimpijske igre v Rio de Janeiru prišla kot svetovna in evropska prvakinja ter z zlatom upravičila vlogo favoritinje. S tem je prehitela svojo judoistično kolegico in prav tako dobitnico olimpijskega odličja Anamari Velenšek, katere bron je bil zaradi poškodbe kolena vreden zlata, tretja je bila Janja Garnbret, druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini športnega plezanja. Osvojila je skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti ter na prireditvi Športnik leta prejela tudi nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta.

"Zelo sem ponosna in vesela. Po dolgem času je judo na prvem mestu, ponosna sem tudi, da je tudi na drugem mestu kolegica Anamari Velenšek in vse se je razpletlo zelo lepo. Imamo tudi podmladek, če bodo dobro delali, se lahko nadejamo dobrih rezultatov. Jaz pa tudi že treniram naprej, čakajo me novi treningi in priprave. Seveda, mlajši prihajajo in dihajo za ovratnik, a je konkurenca vedno dobrodošla," je po prireditvi dejala dobitnica nagrade Trstenjakova.

Tako kot med športnicami je tudi med športniki trojica presegla 100 točk, največ pa jih je po sezoni rekordov prejel Peter Prevc, zmagovalec novoletne turneje, svetovnega prvenstva v poletih ter skupni zmagovalec svetovnega pokala ter zmagovalec seštevka v poletih.
Prevc je bil po prireditvi tudi že nekoliko naveličan vprašanj o občutkih dobitnika nagrade. "Kakšni so občutki? Žalosten sem ... ker potem, ko človek, ki dobi nagrado, da je zaznamoval športno področje v vsej državi, ga nekdo vpraša, kako se počuti. Pa se mi zdi, da je to logično," je dejal najboljši skakalec prejšnje zime. Prepoznavnost pa ima tudi slabe plati, pravi Prevc: "Otroci me pocukajo za rokav, saj smo bili celo zimo po televiziji. A zmrznejo, ne morejo verjeti, da lahko eno osebo, ki je po televiziji, vidijo v živo. Slišal sem že zgodbo o družini, ki se je peljala mimo naše hiše. Ko so starši otroka vprašali, če vedo, kdo tu stanuje, in povedali, da Peter Prevc, je otrok odgovoril: ne, on živi v televiziji."

Drugi je bil jadralec Vasilij Žbogar, ki je decembra lani na Novi Zelandiji z bronasto kolajno v razredu finn osvojil svoje prvo odličje na svetovnih prvenstvih, v Rio de Janeiru pa je 41-letni jadralec s srebrom osvojil še tretje olimpijsko odličje v karieri in se zapisal med najuspešnejše jadralce vseh časov. Na tretjem mestu je končal motokrosist Tim Gajser, prvi motokrosist z zaporednima naslovoma svetovnega prvaka v MX2 in MXGP, ter prvi najstnik, ki si je pokoril elito.

Ekipa leta je postala hokejska reprezentanca Slovenije z drugo zaporedno uvrstitvijo na zimske olimpijske igre. Risi bodo v olimpijskem Pyeongchangu branili visoko sedmo mesto iz Sočija, v predtekmovanju pa se bodo tako kot na igrah ob Črnem morju pomerili z Rusijo, Združenimi državami Amerike in Slovaško.
"Sreča naše reprezentance je v tem, da fantje igrajo v močnih ligah in klubih. Njihove sezone so naporne, a ko pridejo v reprezentanco, vse prinesejo s sabo. V reprezentanci ekipni duh vse postavi na svoje mesto in lahko se zgodijo takšni rezultati. Okostje ekipe je v najboljših zrelih letih, upam, da bo še nekaj časa tako, počasi pa bomo morali zapolniti vrzeli," pravi selektor Nik Zupančič o sedanji zelo uspešni generaciji.

DŠNS najboljše športnike sezone razglasi na tradicionalni prireditvi Športnik leta, ki poteka nepretrgano že od leta 1968.

Več slik z letošnje prireditve najdete v fotogaleriji.

 

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji