OI Pariz 2024

Prvo druženje Kluba slovenskih olimpijcev v letu 2024

Prvo druženje Kluba slovenskih olimpijcev v letu 2024
Prvo druženje Kluba slovenskih olimpijcev v letu 2024 je bilo v Muzeju novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani, kjer so se generacije naših olimpijcev sprehodile skozi razstavo Srebrne igre 1984.

Druženje se je začelo v dvorani muzeja, kjer so po uvodnih nagovorih in pozdravih vršilke dolžnosti direktorice muzeja mag. Nataše Robežnik, predsednika OKS-ZŠZ Franja Bobinca in predsednika Kluba slovenskih olimpijcev ter olimpijca Iztoka Čopa, podelili OLY certifikate in značke.

Mag. Nataša Robežnik je v svojem nagovoru izrazila veselje ob takšni priložnosti in sodelovanju OKS-ZŠZ z Muzejem novejše in sodobne zgodovine ob takšnem zgodovinskem obeležju. Za konec je tudi čestitala zbranim olimpijcem in slovenskim športnikom zaželela uspešne igre v Parizu.

Po vršilki dolžnosti direktorice je zbrane nagovoril Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. V svojem nagovoru se je najprej zahvalil muzeju za organizacijo in izvedbo razstave ter pohvalil zgradbo, kjer muzej domuje. Nato se je dotaknil sarajevskih iger in pomena alpskega smučanja za Slovence v času skupne države, obenem pa z zbranimi delil anekdoto o tem, kako so v času Jugoslavije izbirali smučarsko reprezentanco. Dotaknil se je tudi prihajajočih iger in poudaril številne prelomnice letošnjih iger – po dvanajstih letih se olimpijske igre ponovno vračajo v Evropo, obenem pa mineva 100 let od prve zlate olimpijske kolajne za Slovenijo. Na koncu je spregovoril tudi o trenutnem stanju slovenske olimpijske reprezentance ter o načrtih, kako bo Slovenija na igrah predstavljena ne le v športnem pogledu, temveč tudi kulturnem, kulinaričnem, političnem, znanstvenem, ekonomskem in turističnem.

Pred podelitvijo je na oder stopil še predsednik Kluba slovenskih olimpijcev, olimpionik in dobitnik 4 olimpijskih odličij na 4 olimpijadah (zlato Sydney 2000, srebro Atene 2004, bron Barcelona 1992 in London 2012), nekdanji veslač Iztok Čop. V svojem govoru se je zahvalil vsem, ki so se odzvali povabilu in jih pozval k vodenemu ogledu razstave.

Po podelitvi OLY certifikatov in pripadajočih značk, je sledila skupinska fotografija vseh udeležencev, nato pa so se pod vodstvom višje kustosinje Andreje Zupanec Bajželj in kustosa Domna Kaučiča sprehodili skozi začasno razstavo Srebrne igre 1984. Med razstavo so si ogledali originalne predmete sarajevskih iger, kustosa pa sta jim predstavila tudi številne zgodbe in spomine športnikov, športnic, funkcionarjev in drugih športnih delavcev, zaradi katerih so se igre zapisale v svetovno in slovensko športno zgodovino.

Pri vodenju razstave je sodeloval tudi zgodovinar dr. Tomaž Pavlin, član SOA in Muzeja športa, ki se je pod razstavo Srebrne igre 1984 podpisal kot soorganizator. 
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji