Bakla 2024

Začetek nove sezone #ŠportajmoInBerimo

Začetek nove sezone #ŠportajmoInBerimo
4. aprila 2024 smo v Mestni knjižnici Kranj pričeli z novo sezono nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športnicami in športniki. Program na družbenih medijih povezuje ključnik #športajmoinberimo.


V polni knjižnični večnamenski dvorani so perspektivni mladi športniki gimnazijskega programa z velikim zanimanjem spremljali dogodek, ki sta ga obiskala olimpijca Klemen Bauer – biatlonec in Andrej Tavželj – hokejist na ledu. Pogovor z olimpijcema je vodila in povezovala Carmen L. Oven.

Dijake so na začetku prijazno pozdravili in ogovorili Damjana Mustar iz Mestne knjižnice Kranj, Peter Dokl, vodja oddelka za športnike in olimpijske vrednote pri Olimpijskem komiteju Slovenije in Tina Podgornik, predstavnica Goriške knjižnice, ki z letošnjim letom prevzema vlogo knjižnice koordinatorice projekta.

Vodilo programa je torej povezati mlade in perspektivne športnike ob pogovoru o branju in knjigi. To sta Klemen Bauer in Andrej Tavželj včeraj večkrat lepo prepletla ter med športom in branjem potegnila marsikakšno vzporednico. Povedala sta, da je pot do vrhunskega športnika težka, polna vzponov in padcev – teh je običajno več, a pripomorejo k osebni rasti in tudi k uspehu. Treba je vztrajati, verjeti vase ter v to, kar počneš, biti osredotočen in vedno gledati naprej.

Voditeljica ju je vprašala, kako sta vzljubila branje oziroma ali je knjiga lahko prosti čas? Klemen je povedal, da je od vedno »knjižni molj«. Športniki imajo namreč vedno organiziran čas in s tem tudi prosti čas. Tega je sicer malo, zato je toliko bolj pomembno, kako ga izkoristiš. Klemen je prosti čas posvetil branju in se s tem tudi sproščal. Andrej v srednji šoli ni veliko bral, kasneje pa se je to spremenilo in je po knjigi velikokrat posegel. Največkrat pred spanjem, kar mu je pomagalo pri umirjanju, pa tudi po tekmah, da je lahko sprostil ves adrenalin. Knjiga je tako pri njem postala stalnica in mu pomagala pri vzdrževanju fokusa, koncentracije in vztrajnosti.

Voditeljico je v nadaljevanju zanimalo, na kakšen način sta skozi knjigo ohranjala fokus. Andrej je za to, da bi pri branju ostal zbran, vedno izbiral takšno branje, ki mu je všeč – npr. kriminalke in dogodivščine. Prebral je celo zbirko Pet prijateljev. Če mu je bila naslovnica knjige zanimiva, ga je ta takoj pritegnila. Klemen meni, da je dobra stran knjig ta, da vedno lahko najdeš pravo zase, saj so knjižnice polne gradiva in ponujajo bogato izbiro neverjetnih vsebin. Prav vsak lahko najde nekaj zase. Včasih človek išče navdih v zgodbah drugih športnikov, tudi Klemen je razmišljal o tem, da bi v knjigi lahko delil svojo. Mi pa pravimo: »To bi bilo zares krasno!«

Klemen in Andrej sta si s knjigo in branjem skrajšala in popestrila marsikakšno naporno in neskončno potovanje na treninge in tekme. Takrat tudi ni bilo pametnih telefonov, ki bi lahko zabavali ali preusmerjali njune misli … bila pa je knjiga. Že od vedno je. Po njej je treba le poseči.

Voditeljica je Klemna in Andreja ob koncu vprašala, kaj bi lahko svetovala mladim in perspektivnim športnikom. Klemen svetuje, naj se športom ukvarjajo predvsem zato, ker je to dobro in zdravo in ne zaradi previsokih ambicij o vrhunskem športniku oziroma olimpijcu v prvi vrsti. Rezultati pridejo z vztrajnostjo ter sledenju svojim ciljem in sanjam. Potem je ta odločitev prava. Tudi Andrej poudari, da je treba biti vztrajen. Prav vztrajnost te popelje do točke, ko lahko sprejmeš kakršnokoli odločitev v življenju. To miselnost predaja tudi svojim otrokom.

Hvala vsem deležnikom za nadvse doživeto srečanje, se že veselimo naslednjega v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Iskrena hvala tudi Mestni knjižnici Kranj za gostoljubje.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji