Usposabljanje SD1

OKS – ZŠZ s skupščino zaokrožil poslovno leto 2018

OKS – ZŠZ s skupščino zaokrožil poslovno leto 2018
V torek, 18. junija 2019, bo v prostorih Celjskega sejma, d.d. (mala kongresna dvorana), 44. redna seja Skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez.
Danes je bila v mali kongresni dvorani družbe Celjski sejem, d.d., 44. redna seja Skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (v nadaljevanju OKS – ZŠZ) Tokratna seja je bila obarvana olimpijsko ter v duhu prihajajočih poletnih olimpijskih iger Tokio 2020.
OKS – ZŠZ s podpisom pogodbe s podjetjem Jezeršek gostinstvo nadaljuje olimpijsko zgodbo tudi na Japonskem prihodnje leto. Skupščina OKS – ZŠZ je na seji s sprejetjem Letnega poročila za leto 2018 zaokrožila poslovno leto, ki je bilo rekordno s 8.976.992,45 € prihodki.
Potrdili smo tudi rebalans Letnega delovnega načrta za leto 2019, ki predvideva 5,5 odstotka več sredstev na prihodkovni strani.

V uvodnem delu Skupščine je najvišji organ obeležili letošnji Olimpijski dan, ki ga nacionalni Olimpijski komiteji po celem svetu praznujejo 23. junija. Predsednik Bogdan Gabrovec je v kratkem nagovoru povedal, da imajo olimpizem in olimpijske igre pri razvoju športa tako pri nas, kot tudi v svetu eno glavnih vlog. Pri tem pa seveda ne smemo gledati le na olimpijske igre, temveč na šport kot celoto. Šport je zagotovo eden najpomembnejših družbenih pojavov, ki lahko močno vpliva na naše življenje, zdravje, dobro počutje, socialno vključenost. Redna športna dejavnost je pomembna tako za otroke, kot odrasle in seniorje. Preko športa in olimpizma lahko spodbujamo vrednote spoštovanja, prijateljstva, solidarnosti. Posebej je izpostavil vlogo športnikov, ki so naši ambasadorji, promotorji in vzorniki.

Prav tako smo spregovorili o projektu Olimpijskih iger Tokio 2020. Olimpijske igre so za večino športnikov najpomembnejši dogodek v njihovi športni karieri, vendar omogočajo veliko več. So sredstvo za promocijo vrednot, širjenje kulture ter spodbujanja medsebojnega sodelovanja na različnih področjih. Vse te spremne aktivnosti so enako pomembne kot tekmovanja sama, zato OKS - ZŠZ tudi na igrah v Tokiu 2020 načrtuje delovanje Slovenske hiše. V njej se bodo zvrstile številna družabna, promocijska in poslovna srečanja. Hiša bo omogočala izvedbo sprejemov ob doseganju in proslavljanju vrhunskih rezultatov in osvojenih olimpijskih kolajnah, poslovnih sestankov, združenih v ekskluzivni kulinarični izkušnji in promocijo Slovenije kot odlične športne in turistične destinacije ter dobro razvite evropske države. Kot prvi partner, je z OKS – ZŠZ za sodelovanje v Slovenski hiši 2020 podpisal pogodbo podjetje Jezeršek gostinstvo, ki tako nadaljuje uspešno ''olimpijsko zgodbo'', ki se je pričela z zimskimi olimpijskimi igrami, lani februarja, v južnokorejskem Pjongčangu.

Predsednik OKS – ZŠZ je na skupščini povedal, da je za nami olimpijsko leto, ki so ga slovenski športniki kronali z dvema osvojenima kolajnama Jakova Faka in Žana Koširja na XXIII. zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji. Slovenija se je tako ponovno predstavila svetu kot uspešna športna država. Ob športnem delu je bil izjemno uspešno izpeljan tudi nacionalni gospodarski projekt Slovenska hiša, ki je predvsem s pomočjo slovenske družbe Kolektor in ob sodelovanju vladnih služb RS ter poslovnih partnerjev hiše postavil temelj za pripravo Slovenske hiše med olimpijskimi igrami v Tokiu. Na sredozemskih igrah v španski Tarragoni je nastopila številčna slovenska
reprezentanca, ki je osvojila 36 kolajn. Leto so zelo uspešno zaključili mladi športniki na mladinskih olimpijskih igrah v  Buenos Airesu z 11 kolajnami in zastopali Slovenijo tudi ob veliki podpori slovenske skupnosti v Argentini.

Predsednik Gabrovec pa je opozoril tudi na pomembnost priprave proračuna RS za leto 2020 in 2021, kjer se pričakuje podpora športa s strani države, saj je to nujno za nadaljnji razvoj in mednarodno konkurenčnost slovenskega športa. Skupščina OKS – ZŠZ je potrdila Poslovno poročilo OKS – ZŠZ za leto 2018, ki je bilo po oceni generalnega sekretarja Blaža Perka izjemno uspešno. S poudarkom na razvoju vrednot, znanja, tradicije in humanosti, razvoju športnega rezultata in razvoju športa za vse in športa na lokalni ravni je OKS – ZŠZ uspešno izvedel kar 62 načrtovanih projektov in obenem poskrbel za nemoten potek stalnih programov in aktivnosti na vseh strateških poslovnih področjih OKS ZŠZ.

Dodatno je izpostavil pridobitev petih (5) novih evropskih projektov, ki smiselno sovpadajo v siceršnji del izvajanja strategije OKS – ZŠZ. Na poslovnem delu je OKS – ZŠZ v letu 2018 dosegel najvišje prihodke v zgodovini OKS-ZŠZ in sicer v 8.976.992,45 €, ohranili ustrezno razpršenost virov prihodkov in leto zaključil s pozitivnim poslovnim rezultatom. Prav tako je bil sprejet tudi rebalans Letnega delovnega načrta OKS – ZŠZ za leto 2019, saj kot je pojasnil generalni sekretar Blaž Perko, v času načrtovanja še niso bili znani natančni prihodki od najpomembnejših partnerjev in  sistemskih virov. Rebalans zaradi povišanja sredstev ne prinaša krčenj pri dejavnosti in na prihodkovni strani načrtuje sredstva v višini 7.152.973,94 €, kar je nekaj nad 5,5 odstotkov več od lanskih predvidevanj. Največ prihodkov bo OKS
– ZŠZ imel iz naslova sponzorjev in lastne dejavnosti in sicer v višini 2.641.517,34 €, iz naslova evropskih projektov 2.101.511,43 € ter 1.035.830,00 € iz državnega proračuna. Predsednik OKS – ZŠZ je opozoril tudi na nujnost enotnosti slovenskega športa napram državi, da bodo zahteve po več sredstvih za šport bolj jasno slišane.

Predstavniki članic OKS – ZŠZ, so se seznanili tudi z Letnim poročilom Slovenske antidoping organizacije SLOADO.
Direktor SLOADO Janko Dvoršak je povedal, da je leto 2018 izstopalo po kršitvah, kar potrjuje, da je nevarnost uporabe dopinga prisotna ne samo med vrhunskimi športniki, temveč tudi med mladimi obetavnimi športniki, ki si želijo napredovanja v članske kategorije in nenazadnje tudi med rekreativnimi športniki. Ob tem je dodal, da je testni program za polovico obsežnejši kot preteklo leto, povečuje pa se tudi udeležba na preventivnih programih, kar je pozitivno. Kljub vsemu bo za zagotovitev skladnosti potrebno še več testiranj, več dodatnih analiz in uvedba biološkega potnega lista med vse vzdržljivostne discipline. To pa pomeni več sredstev in ljudi in obsežnejši program.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji