Usposabljanje SD1

Bo Los Angeles gostil igre 2028?

Bo Los Angeles gostil igre 2028?
Ameriško mesto Los Angeles bo gostilo poletne olimpijske igre leta 2028, je v ponedeljek zvečer sporočil župan Los Angelesa Eric Garcetti. To pomeni, da bodo igre leta 2024 v Parizu.
"Ponosen sem, da lahko sporočim, da se olimpijske igre vračajo v ZDA. Leta 2028 jih bomo spet pripeljali v Los Angeles, mesto, ki je vedno pomenilo nek mejnik za OI. Tako bo tudi leta 2028," je dejal Garcetti.
Los Angeles je bil eden od dveh kandidatov za igre 2024, gostitelja teh bodo obelodanili 13. septembra v Limi. A v zadnjem času se je to kalifornijsko mesto vse bolj nagibalo k temu, da bi igre 2024 prepustilo Parizu in samo gostilo igre 2028, potem ko je Mednarodni olimpijski komite julija odločil, da bo na zasedanju v Limi določil gostitelja tako OI 2024 kot 2028.

Pariz je vztrajal pri tem, da bi Francozi gostili igre 2024, ki bi pomenile stoletnico pariških iger. Predstavniki Los Angelesa, ki so vložili 5,3 milijarde "težko" kandidaturo za igre 2024, so pojasnili, da so se dogovorili z MOK-om glede določenih finančnih pogledov, tudi glede izognitve različnih plačil, kar bo organizatorjem v Kaliforniji privarčevalo milijone dolarjev.
MOK bo prav tako vnaprej losangeleškim prirediteljem namenil 180 milijonov dolarjev za ublažitev daljšega čakanja na igre. Gre za denar, ki bi jim ga Mok sicer izplačal šele ob začetku iger.
"Mokov prispevek bo skupno 1,8 milijarde dolarjev, mogoče je, da se bo ta znesek po oceni organizacijskega odbora povečal na več kot dve milijardi dolarjev, če upoštevamo oceno vrednosti zdajšnjih sponzorskih dogovorov, ki bodo obnovljeni, in potencialnih novih tržnih pogodb," so v sporočilu za javnost zapisali pri losangeleškem kandidacijskem odboru za igre. "Ta pogodba je bila predobra, da bi jo izpustili," je dodal Garcetti. Dogovor morata sicer potrditi še mestni svet Los Angelesa in ameriški olimpijski komite, ki sta sicer podprla kandidaturo za igre 2024.

Los Angeles bo tako igre gostil tretjič, pred tem jih je gostil v letih 1932 in 1984. ZDA bodo poletne igre, ki jih je podprl tudi ameriški predsednik Donald Trump, gostile prvič po letu 1996, ko so bile OI v Atlanti. Nazadnje so sicer olimpijske kolajne v ZDA delili na zimskih igra 2002 v Salt Lake Cityju.
"Prepričani smo, da se lahko dogovorimo o tripartitni pogodbo med vodstvom Moka, Los Angelesom in Parizom, kar bi pomenilo dobitno kombinacijo za vse vpletene. Ta sporazum bomo ratificirali septembra v Limi," pa je dejal predsednik MOK-a Thomas Bach.
Pariz, ki bo prav tako igre gostil tretjič, je neuspešno kandidiral za igre 1992, 2008 in 2012.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji